BALLS HEAD TOILETS
       
     
CONCEPT
       
     
FINAL MODEL
       
     
EXTERIOR
       
     
FINAL DESIGN
       
     
BALLS HEAD TOILETS
       
     
BALLS HEAD TOILETS

An early university exercise - replace and renovated a public toilet in inner Sydney of your choosing.

The site chosen was Balls Head toilet as it was badly in need of a renovation. The site is adjacent to a road and line of car parking. The area is heavily treed and the entrance is hidden and barely visible.

CONCEPT
       
     
CONCEPT

Circular concept from the existing footprint of the building to minimize the impact of construction. Sandstone and Brick from the existing structure were recycled into the new structure.

FINAL MODEL
       
     
FINAL MODEL

Fixed copper louvers are utilized to fade between private and public spaces. Existing bricks and sandstone blocks are recycled to form the new toilet blocks and external wash basins respectively. A new raised timber walkway extends a human feel to the space.

EXTERIOR
       
     
EXTERIOR

View from road. Clear and visible entrance, semi-private space for wash-basins into private individual toilet cubicles.

FINAL DESIGN
       
     
FINAL DESIGN

Over time, the copper oxidizes into a pale green that naturalises the entire structure to be one with its environment.